YABANCILAR HUKUKU
YABANCILARIN SONRADAN TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANABİLME
1) ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Taraflar evlilik birliğinin sonlandırılması ve bu hususa ilişkin tüm konularda aralarında mutabakata varmışlarsa aralarında yapacakları bir protokol ile Aile Mahkemesi’ne başvurarak boşanma yönündeki iradelerini dile getirebilirler. Bu dava türünde taraflar evliliğin sonlandırılmasına ilişkin tüm hususları (varsa ortak çocuğun velayeti, varsa ortak malların bölünmesi, tazminat, nafaka gibi) bir yazılı bir protokole bağlamak zorundadırlar. Bu protokolün eksiksiz yapılması ve devam eden süreçte hak kayıplarının oluşmaması için uzman bir avukattan / boşanma avukatından destek alınması büyük önem arz etmektedir. Bu şekilde hazırlanan ve her iki tarafın da imzalarının bulunduğu protokol Aile Mahkemesi’ne sunularak anlaşmalı boşanma davası açılmış olur.
Türk vatandaşlığının sonradan kazanılabilmesinin ilgili kanun maddelerine göre 2 yolu bulunmaktadır;
1) Yetkili makam kararı yoluyla kazanma
2) Seçme yoluyla kazanma
YETKİLİ MAKAM KARARI YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Yetkili makam kararıyla vatandaşlığı kazanmak; genel yolla, istisnai yolla, evlenme yoluyla, yeniden kazanma ve evlat edinme yollarıyla mümkündür.
a) Genel yolla Türk Vatandaşlığının Kazanılması:
-Kendi milli kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olan yabancılar
-Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl kesintisiz Türkiye’de ikamet etmek ve Türkiye’de ikamet etmek istediğini davranışlarıyla teyit etmek (Türkiye'de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak v.s.) Ayrıca ikamet, kanuni olmalıdır.
-Genel sağlık ve kamu düzeni bakımından tehlike teşkil etmemek,
-Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
-Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak Bakmakla yükümlü olunan kimseden kasıt, kişinin nafaka ile sorumlu olduğu kişilerdir.
-Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,
Şartları taşıması halinde yetkili makam olan Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığına geçmek için başvuru yapabilir. Yalnız bu şartların sağlanması vatandaşlığın kazanılması için yeterli olmayıp; dosyanın başvuru sürecinde uzman kişiler eliyle çekinceye yer vermeyecek ve idarede gerekli kanaati sağlayacak şekilde oluşturulması büyük önem arz etmektedir. idarenin takdirine göre karar verileceği unutulmamalıdır.
b) İstisnai Yolla Vatandaşlığın Kazanılması:
İstisnai Türk vatandaşlığını kazanma halleri mevzuatta sınırlı olarak sayılmış, ikamet şartı aranmamaktadır. Buna göre; sanayi tesisleri getiren veya ticaret, spor vs. alanda olağanüstü hizmeti geçeceği düşünülen veya vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancıların ilgili belgelerle başvurması veya Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanının kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir.
c) Evlenme Yoluyla Vatandaşlığın Kazanılması:
Bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde;
a. Aile birliği içinde yaşama
b. Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama
c. Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır.
d) Yeniden Kazanma Yoluyla Vatandaşlığın Kazanılması
a) İkamet şartı aranmaksızın vatandaşlığın yeniden kazanılması;
- Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler.
- Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 21 inci maddede öngörülen süre içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar.
Millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla,
b) İkamet şartına bağlı olarak vatandaşlığın yeniden kazanılması;
Güncelleme (20.10.2017) Türk vatandaşlığını kaybedenler de, genel ahlak bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması durumunda ülkede ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden vatandaşlığa alınabilecek.
e) Evlat edinme Yoluyla Vatandaşlığın Kazanılması
Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Anadolu Yakası Yabancılar Hukuku -
Saritasli Hukuk Bürosu olarak; Uzman Avukat kadromuz ile Anadolu Yakası’nda bulunan Acıbadem, Ataşehir, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Beykoz gibi öne çıkan ilçelerden yüzlerce yabancılar hukuku alanında avukat arayan kişilere vekillik hizmeti vermekteyiz.
Boşanma Avukatlarımız Sorularınızı Bekliyor. Boşanma konusunda alanında uzman bir avukat ile çalışmak sizin avantajınıza olacaktır. Detaylı Bilgi Almak İçin 0 216 441 06 07 telefon numaramızdan ve
[email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.
DİĞER HİZMETLERİMİZ