< boşanma avukatı ve aile hukuku

BOŞANMA AVUKATI VE AİLE HUKUKU


BOŞANMA DAVALARI VE BOŞANMAYA İLİŞKİN DİĞER DAVA TÜRLERİ

1) ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

-boşanma avukatı

Taraflar evlilik birliğinin sonlandırılması ve bu hususa ilişkin tüm konularda aralarında mutabakata varmışlarsa aralarında yapacakları bir protokol ile Aile Mahkemesi’ne başvurarak boşanma yönündeki iradelerini dile getirebilirler. Bu dava türünde taraflar evliliğin sonlandırılmasına ilişkin tüm hususları (varsa ortak çocuğun velayeti, varsa ortak malların bölünmesi, tazminat, nafaka gibi) bir yazılı bir protokole bağlamak zorundadırlar. Bu protokolün eksiksiz yapılması ve devam eden süreçte hak kayıplarının oluşmaması için uzman bir avukattan / boşanma avukatından destek alınması büyük önem arz etmektedir. Bu şekilde hazırlanan ve her iki tarafın da imzalarının bulunduğu protokol Aile Mahkemesi’ne sunularak anlaşmalı boşanma davası açılmış olur.

Anlaşmalı boşanma hem maksimum 1-1,5 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandığı için tarafların daha az yıpranmasına ve sürecin daha kontrollü gitmesine fayda sağlamaktadır. Pek tabi ki anlaşma yolu ile boşanamayan taraflar aralarındaki anlaşmazlıkların çözümü için mahkemeye başvuracaktır ancak zaten zor ve yorucu bir karara dayanan boşanma sürecinin bir de dava ve çekişmeler ile zorlaştırılmasının her iki tarafa da zarar vereceğinde şüphe yoktur. Bu nedenle anlaşmalı boşanma tarafları daha az yıpratacak bir hukuki imkandır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir?

-boşanma avukatı

Yetkili mahkeme tarafların son 6 içinde ikamet ettikleri yer, davacı yada davalının ikamet adresleri Aile Mahkemesi yetkilidir. Ancak anlaşmalı boşanma davasında tarafları öncesinde protokol düzenledikleri için, bu protokolde yetkiyi belirleyebilir ve Türkiye’de her hangi bir yer Aile Mahkemesi’nde anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

-boşanma avukatı

Taraflardan birinin dava açabilmesi için; eşlerin boşanmaya ilişkin tüm hususlarda anlaşmaya varmış ve bu anlaşmaya ilişin bir anlaşmalı boşanma protokolü imzalamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi için tarafların en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat gerekir mi?

-boşanma avukatı

Kişiler her davada olduğu gibi Anlaşmalı Boşanma davasında da tüm işlemleri aslen yürütebilirler. Ancak anlaşmalı boşanma davasının, uzman bir avukattan / boşanma avukatından destek alınmak suretiyle açılması halinde süreç hızlı, sorunsuz, zararsız ve az yıpranma ile çözülebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Velayet nasıl tespit edilir?

-boşanma avukatı

Çocuğun menfaati her zaman ön plandadır. Bu nedenle çekişmeli boşanma davalarında tarafların müşterek çocuklarının velayetinin hangi eşte kalacağı yönünde de çekişme mevcut ise hakim çocuğun menfaatini ön planda tutarak velayete ilişkin karar verecektir.

Bu dava türünde tarafların aralarında gerçekleştirdikleri protokol ön planda olduğundan hakim bu protokolde belirtilen hususlara ilişkin karar verecektir. Uzman bir boşanma avukatı görüşünü almakta fayda bulunmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl olur?

-boşanma avukatı

Tarafların mal paylaşımına ilişkin talepleri var ise, hangi taşınır/taşınmazın hangi eşe verileceği hususunun herhangi bir çekinceye yer vermeyecek şekilde anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Süreç nasıl ilerler?
-boşanma avukatı

Tarafların tüm hususlarda tam bir mutabakata varmış olmaları ve bu hususları bir protokole bağlamış olmaları gerekir. Akabinde eşlerden biri anlaşmalı boşanma protokolü ile yetkili Aile Mahkemesi’ne başvurur ve mahkemece verilecek duruşma gününde bir eksiklik yok ise boşanma gerçekleşir. Davada avukat / boşanma avukatı olsa da eşlerin her ikisinin de duruşmada hazır olmaları ve protokolün iradelerine uygun olduğunu dile getirmektedirler. Aksi takdirde mahkemece protokole uygun ve dava dilekçesindeki talepler doğrultusunda boşanmaya karar verilemeyecektir.

2) ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

-boşanma avukatı

Taraflar evliliğin sona erdirilmesi konusunda anlaşamıyor yani bir taraf boşanmak isterken diğer eş boşanmak istemiyorsa yada diğer konular olan nafaka, velayet, tazminat, ortak malların paylaştırılması gibi konularda bir anlaşmaya varamıyorlarsa dava çekişmeli boşanma davası olarak yürütülmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davası nasıl sürer?

-boşanma avukatı

Anlaşmalı olmayan yani Çekişmeli Boşanma davasında taraflar taleplerini , karşı tarafın taleplerine olan itirazlarını gerekçeleri ile ileri sürmekte, mahkeme tarafından alınan yazılı ve sözlü beyanlarla ile toplanan deliller değerlendirilerek dava konusu edilen hususlara ilişkin bir karar verilmektedir. Süreçten de anlaşıldığı üzere çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanmaya göre uzun sürmekte, buradaki uzunluğu anlaşılamayan hususların çokluğu/azlığı belirlemektedir.

Süreçte ileri sürülecek yada itiraz edilecek hususların niteliği itibariyle çekişmeli boşanma sürecinde de uzman bir avukattan / boşanma avukatı destek almak çok önemlidir. Aksi halde eksik belge ve bilgi sunulması, yasal sürelerin kaçırılması gibi sebeplerle hakkınıza kavuşmanız imkansız bir hal alabilecektir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?
-boşanma avukatı

- Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması :
Evlilik birliğinin devamı taraflardan beklenemeyecek durumda ise her hangi bir genel boşanma sebebi olan ‘Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması’ gerekçesi ile diğer eşe boşanma davası açabilir. Bu davayı açmak için diğer eşe göre daha az kusurlu olmayı gerektirmez. Ancak davayı açan eşe göre daha az kusurlu olan taraf dava sırasında bu konuda itirazlarını ileri sürebilecektir. Pek tabi ki bu itiraz ileri sürülürken hakkın kötüye kullanılmaması gerekmektedir. Nitekim kanun koyucu davayı açan eş daha ağır kusurlu olsa dahi, evlilik birliğinin devamında davalı ve ortak çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar görülmediği takdirde boşanmaya karar verileceğini belirtmektedir.

- Zina :
Dava hakkı olan eş zina konusu eylemi öğrenmeden itibaren 6 ay ve her durumda eylemin gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl içinde zinaya dayalı boşanma davasını açmalıdır. Aksi halde bu sebebe dayalı olarak dava hakkı düşecektir.

- Hayata Kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış :
Hayata kast, bir eşin diğer eş öldürme niyetini ortaya koyan davranışlar sergilemesi şeklinde olur. Bu direkt olarak eşe eylem şeklinde olabileceği gibi eşi intihara teşvik etme şeklinde de olabilir. Pek kötü muamele eşin hayatına kast niyeti olmamakla birlikte eşin ruh ve beden sağlığını tehlikeye düşürecek davranışlardan bahsedilmektedir. Örnek olarak; eşi bir yerde zorla alı koyma, şiddet uygulama, normal olmayan yolla cinsel ilişkiye zorlama iken onur kırıcı davranışa örnek olarak da eşe toplum içerisinde ağır hakaretler etmek, yüz kızartıcı suç isnad etmek, evden kovmak gibi davranışlar gösterilebilir. Burada da zina da olduğu gibi eylemin öğrenilmesinden itibaren 6 ay veya eylemin gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl sonra eşin dava hakkı düşer.

- Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme :
Eşlerden birinin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi veya yüz kızartıcı bir suç işlemesi halinde bu eş ile birlikte yaşamak diğer eşten beklenemezse bu durum da özel bir boşanma sebebi olarak mahkemede her zaman ileri sürülebilir.

- Terk :
Bir eş, evlilk birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek için diğer eşi terk eder veya haklı bir neden olmaksızın ortak konuta 4 ay boyunca dönmezse ve kalan eş noter veya hakim tarafından eşe 2 ay içerisinde ortak konuta dönmesi gerekliliğini de ihtar etmesine rağmen geri dönmezse artık Terk Sebebiyle Boşanma davası açılabilir.

- Akıl Hastalığı :
Eşin akıl hastalığının diğer eş için evlilik birliğini çekilmez hale getirmesi ve hasta olan eşin durumunun resmi sağlık kurumu tarafından rapor edilmiş olması durumunda bu sebeple boşanma davası açılabilir.

3) BOŞANMA DAVASINDA NELER TALEP EDİLEBİLİR?

-boşanma avukatı

- VELAYETE İLİŞKİN TALEPLER :

Taraflar boşanmadan sonra reşit olmayan ortak çocuğun velayetinin kimde kalacağında anlaşmışlarsa mahkeme tarafından gerekli incele ve araştırma yapılarak çocuğun menfaatine olan durum tespit edilir. Bu durumun tespiti için mahkemece öncelikle bir uzman kişi tayin edilir. Bu kişi öncelikle tarafları dinlemekte olup; gerekli gördüğü takdirde ve çocuğun bunu anlayabileceği/anlatabileceği hallerde konuya ilişkin çocuğu da dinleyebilir. Uzman tarafından yapılacak inceleme sırasında çocuğun menfaatini tespit için incelenmesi gereken her husus incelenerek ve uzman tarafından rapor düzenlenmektedir.

- NAFAKAYA İLİŞKİN TALEPLER :
Boşanma davasında 3 çeşit nafaka türü bulunmaktadır. Bunlardan biri dava süresince ödenen tedbir nafakası, bir diğeri çalışmayan ve boşanmada daha az kusuru olan eşe karşı diğer eş tarafından ödenmesi gereken Yoksulluk nafakası ve ortak çocuklar reşit olana kadar ödenen çocuklar için ödenen iştirak nafakasıdır.

- MAL PAYLAŞIMINA İLİŞKİN TALEPLER :
Mal paylaşımına ilişkin hukukumuzda 2 dönem ve 2 farklı uygulama mevcuttur.

Tarafların 01.01.2002 tarihinden önce evlilik birliği içinde edindikleri mallar, hangi eş üzerine kayıtlı ise boşanmadan sonra da bu eş üzerinde kalacaktır.

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan Medeni Kanun ise Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini kabul etmektedir. Buna göre eşlerin evlilik devam ederken edindikleri mallar, hangi eş üzerine kayıtlı olduğuna bakılmaksızın her iki eşin ortak malı sayılacaktır.

- MADDİ TAZMİNAT TALEPLERİ :


Evlilik birliği, mahkemenin boşanma kararı ile sonlandırılmış olmalıdır. Boşanma davası sırasında yada sonrasında ayrı bir dava ile maddi tazminat talebinde bulunulmuş olmalıdır. Kendisinden maddi tazminat talep edilen taraf, boşanmaya sebep olan olaylarda kusurlu olmalıdır. Maddi tazminat talebinde bulunan taraf, boşanmaya sebep olan olaylarda kusursuz olmalı veya diğer eşe oranla daha az kusurlu olmalıdır. Evlilik birliğinin sona ermesi, maddi tazminat talebinde bulunan tarafın mevcut veya muhtemel menfaatlerinde zarara sebebiyet vermiş olmalıdır.

Hükmedilen tazminat miktarı, aleyhinde karar verilen tarafın ödeme gücüne uygun olmalıdır. Eş, boşanma nedeniyle uğradığı maddi zararı boşanma davası sırasında ya da en geç boşanmaya ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava yolu ile talep edebilir. Bu süreler geçtikten sonra dava hakkı zamanaşımına uğrayacaktır.

- MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİ :


Boşanmaya sebep olan olaylar nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan ve manevi yönden zarar gören eş, boşanma davası sırasında yada boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde açacağı ayrı bir dava ile kusurlu olan eş tarafından kendisine tazminat ödenmesini talep edebilir.

Boşanma Davasında istenmeyen bir talep; daha sonra açılacak dava ile istenebilir mi?



Yukarıda detaylı belirttiğimiz hususlar çerçevesinde; çekişmeli boşanma davasında dile getirilmeyen taleplerin bir çoğu çekişmeli boşanma davası bittikten sonra da ayrı bir dava ile talep edilebilmektedir.

4) BOŞANMA DAVASINDA SÜREÇ NASIL İLERLER?



Boşanma Davasında Hangi Delilleri Kullanabilirim?



Boşanma Davasında, Davacı taraf davadaki haklılığını ve davaya konu eylemin varlığını ispat ile yükümlü iken davalı taraf da davacının iddialarına itirazları varsa bu itiraz gerekçelerini ispatla yükümlüdür. Bu kapsamda ispat aracı olarak sosyal medya yada telefon yolu ile yapılan mesajlaşmalar, fotoğraflar, notlar-mektup gibi yazışmalar, kamera görüntüleri, otel kayıtları, ulaşım aracı biletleri, banka kayıtları, sosyal ve ekonomik durum araştırması, tanık gibi deliller kullanılabilir.

Çekişmeli Boşanma davasında Avukat / Boşanma Abukatı zorunlu mudur?


Yine anlaşmalı boşanma davaları ve diğer dava türlerinde olduğu gibi avukat / boşanma avukatı tutmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak çekişmeli boşanma sürecinin uzuni genelde yıpratıcı ve pek çok teknik detay içeren özelliği dikkate alındığı, dava açılmadan önce boşanma davalarında uzman bir avukat / boşanma avukatı ile çalışmak tarafların yararına olacaktır.

Taraflar duruşmaya Katılmak Zorunda mıdır?


Her ne kadar anlaşmalı boşanma davasında taraflar duruşmaya katılmak zorundalarsa da ; çekişmeli boşanma davalarında kendisini vekil yani avukat / boşanma avukatı ile temsil ettiren tarafın duruşmaya katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Boşandıktan sonra yeniden evlenmek için ne kadar beklemek gerekir?


Boşanma davası bittikten sonra kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süreye iddet süresi denir. Erkek eş bu iddet süresini beklemeden yeni bir evlilik yapabilecektir. Kadın ise boşanma davasında boşanmaya ilişkin karar kesinleştikten sonra yeni bir evlilik yapabilmek için 300 günlük iddet süresini geçirmesi gerekir. Bu süreyi beklemeden evlenmek isteyen kadın dava açmalıdır.

Boşanma Davalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
-boşanma avukatı


Avukatlarımız Sizin İçin Yanıtlıyor.



EN SIK SORULAN SORULAR?
-boşanma avukatı

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

-boşanma avukatı

Boşanmak isteyen taraflar boşanma davası türleri olan anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma dava türlerinden birini seçmek suretiyle aile mahkemesine verecekleri bir dilekçe ile boşanma davasını açabilirler. Boşanmak isteyen tarafların her ikisi de boşanmaya karar vermiş ve taraflar velayet, nafaka, müşterek ev ve diğer hususlara ilişkin anlaşma sağlamışsa anlaşmalı boşanma yoluna giderek kısa süre içerisinde boşanabileceklerdir.

Taraflardan biri boşanmak istemesine karşın diğer tarafın boşanmak istememesi halinde taraflar çekişmeli boşanma davası türüne başvurabilecektir. Özellikle çekişmeli boşanma davasında tarafların hak kaybına uğramaması adına hazırlanacak boşanma dava dilekçesi için uzman bir boşanma avukatına başvurmaları gerekmektedir. Alanında uzman boşanma avukatlarımıza ulaşmak için iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

-boşanma avukatı

Boşanma davasında yetkili mahkeme boşanma davasını açacak eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olup görevli mahkeme Aile mahkemesidir.

Belirtmek gerekir ki; anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen eşler, öncesinde protokol düzenleyip bu protokolde yetkiyi belirleyebilir ve Türkiye’de her hangi bir yer Aile Mahkemesi’nde anlaşmalı boşanma davası açabilirler ya da öncesinde uzman bir boşanma avukatından destek alabilirler.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

-boşanma avukatı

Boşanma davası açacak tarafların en çok merak ettiği sorulardan biri de davanın ne kadar zamanda sonuçlanacağıdır. Belirtmek gerekir ki; açılacak boşanma davasının türüne göre değişiklik gösterecek olup anlaşmalı boşanma davası açılması halinde maksimum 1-1,5 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanacak ve tarafların daha az yıpranmasına ve sürecin daha kontrollü gitmesine fayda sağlayacaktır.

Çekişmeli boşanma dava yoluna başvurulması halinde ise 1-1,5 yıl kadar sürebilmektedir. Bu süre davanın seyrine göre daha da uzun sürebilecektir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve daha kısa sürede sonuçlanması adına boşanma avukatına başvurmak fayda sağlayacaktır.

Boşanma Davasında Tarafların Duruşmaya Katılması Zorunlu mudur?

-boşanma avukatı

Boşanma davalarında dava türüne göre duruşmaya katılım değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya katılma zorunluluğu eğer boşanma avukatınız varsa boşanma duruşmalarına bizzat katılmanız gerekmemekte olup boşanma avukatınız / boşanma avukatı sizin yerinize duruşmaya girip süreci takip edecektir. Eğer avukatınız yoksa ve eğer davayı siz açtıysanız yani davacıysanız tüm duruşmalara katılmanız yasal bir zorunluluktur. Aksi durumda katılmadığınız bir duruşma olursa davanız işlemden kaldırılabilecektir. Eşiniz tarafından size dava açıldıysa yani davalı konumundaysanız boşanma davasına katılmak zorunlu değildir.

Anlaşmalı boşanma davasında ise eşler duruşmaya katılmak zorundadır. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar kendilerini avukat / boşanma avukatı ile temsil ettiriyorsa dahi duruşmaya kendilerinin katılması gerekmektedir. Duruşmaya katılım sağlanmadığında tarafların boşanması gerçekleşmeyecektir.

Boşanma Davasında Hangi Delillere Başvurulabilecektir?
-boşanma avukatı

Boşanma Davasında davayı açan taraf, davadaki haklılığını ve davaya konu eylemin varlığını ispat ile yükümlü iken karşı taraf da davacının iddialarına itirazları varsa bu itiraz gerekçelerini ispatla yükümlüdür. Bu kapsamda ispat aracı olarak sosyal medya ya da telefon yolu ile yapılan mesajlaşmalar (whatsapp mesajları), fotoğraflar, notlar-mektup gibi yazışmalar, kamera görüntüleri, otel kayıtları, ulaşım aracı biletleri, banka kayıtları, sosyal ve ekonomik durum araştırması, tanık gibi deliller kullanılabilir.

Kullanılacak delillerin hukuka uygun olarak elde edilen deliller olmasına da dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sunulan deliller mahkemece reddedilecektir. Bu konu hakkında uzman bir boşanma avukatından yardım almakta fayda vardır.

Boşanma Davasında Nafaka ve Tazminat İstemi
-boşanma avukatı

Boşanma davası devam ederken dava tarihinden başlamak üzere istenilmesi halinde tedbir nafakasına karar verilebilecektir. Tedbir nafakası, dava sürecinde dava devam ederken ödenmektedir.

Eşlerden birisi boşanma davası nedeniyle refah durumu düşmüş ve herhangi bir yerden geliri bulunmuyor ise dava süresince tedbir, dava sonuçlanınca yoksulluk nafakasına dönüşmesini talep edebilecektir. Bunun yanında çocuk adına dava süresince tedbir, dava sonuçlanınca iştirak nafakasına dönüşmek üzere nafaka ödenmesini isteyebilecektir.

Taraflar evliliğin bitiminde kusurlu ve sorumlu olan kişinin tespitini de talep etmektedir. Çekişmeli boşanma davasında, taraflar boşanmanın yanı sıra evliliğin bitimi nedeniyle uğramış olduğu maddi ve manevi zararının tazminini de talep edebilecektir.

Tazminat, kusurlu olan eş tarafından ödenecektir. Kusursuz olan eş tarafından tazminat ödeyerek zarar tazmininde bulunulmaz. Bu konu hakkında uzman bir boşanma avukatından yardım almakta fayda vardır.

Boşanma Davası İçin Avukat / Boşanma Avukatı Tutmak Zorunlu Mudur?
-boşanma avukatı

Belirtmek isteriz ki; boşanma süreci hem manevi olarak hem de süreç yönetimi ve tebligatların karşı tarafa tebliğ edilip edilmediğinin takibi, duruşmalara katılarak beyanda bulunulması ve dosyaya gelen giden evrakın kontrolünde sürelerin kaçırılmaması adına zor bir süreçtir. Ayrıca şiddet gören eşler için karşı taraf aleyhine alınabilecek Koruma kararı büyük önem arz eden hususlardan olup, bu ve bunun gibi önemli haklar taraflarca bilinmemekte dolayısıyla bu dönemde alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız hak kaybına uğramamanız açısından faydalı olacaktır.

Anadolu Yakası Boşanma Avukatı -
Saritasli Hukuk Bürosu olarak; uzman Boşanma Avukatı kadromuz ile Anadolu Yakası’nda bulunan Acıbadem, Ataşehir, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Beykoz gibi öne çıkan ilçelerden yüzlerce boşanma avukatı arayan kişilere vekillik hizmeti vermekteyiz.

Boşanma Avukatlarımız Sorularınızı Bekliyor. Boşanma konusunda alanında uzman bir avukat ile çalışmak sizin avantajınıza olacaktır. Detaylı Bilgi Almak İçin 0 216 441 06 07 telefon numaramızdan ve [email protected] mail adresimizden ulaşabilirsiniz.



DİĞER HİZMETLERİMİZ
ŞAHSIN HUKUKU
Hemen İnceleyin
HUKUK DANIŞMANLIĞI
Hemen İnceleyin
KVKK
Hemen İnceleyin
GAYRİMENKUL HUKUKU
Hemen İnceleyin

boşanma avukatı, maltepe boşanma avukatı, istanbul boşanma avukatı, en iyi boşanma avukatı, bosanma avukati, anadolu yakası boşanma avukatı